Orsaker till att Jumpsuit lanserades – alternativa historier

Den officiella berättelsen om hur jumpsuits en gång utvecklades går ut på att det var ett gäng norska 20-åringar som satt och spånade om det perfekta plagget. För att göra en lång historia kortare så slutade det med att de sydde ihop ett par mjuka byxor med en stor och mjuk tröja. I mitten på framsidan satte de en dragkedja för att på så vis kunna få på sig plagget. De kallade deras nya plagg för One Piece och började sälja det.

Men som med allt finns det alternativa historier även om de inte är lika utbredda. Men kanske är någon av dessa historier mer sanna, man kan ju hoppas i alla fall 😉

Tvättmedelsföretagen ville tjäna mer pengar
De som tvättar i hushållet ser snabbt nackdelen med dessa stora och tjocka mysdressar. Ett barn som spiller på sin tröja slänger den i tvätten men behåller byxorna på. Men när det gäller jumpsuits för barn åker ju hela dräkten i tvätten var helst som fläcken blir. Självklart gäller detta även för vuxna men dessa mysdräkter är framförallt populära hos barn – de som spiller mest.

Att lansera detta plagg är alltså ett perfekt sätt för tvättmedelsföretagen att tjäna mer pengar. Skulle barnen ha en mysoverall varje dag skulle tvätthögen i teorin bli dubbelt så stor som om byxa/tröja användes.

Dagispersonalen tröttnade på tappade klädesplagg
De som en gång haft sina barn på dagis vet att vantar, mössor, tröjor och byxor försvinner lika fort som de köpts in. De ska märkas upp tydligt och har man tur kommer de tillbaka till rätt ägare innan barnen börjat på lågstadiet. Visserligen finns det små nypor som kan hålla fast vantarna i jackan men vad hjälper det när både tröjan och mössan är borttappade…

För dagispersonelen skulle det vara betydligt lättare om alla barn hade ett enda plagg som både var byxa, tröja och mössa i ett. Det är därför inte en helt overklig tanke att de skulle uppfunnit jumpsuit för barn. Det som även pekar på detta är att det första plagget som lanserades hette One Piece vilket just påpekar den ypperliga funktionen att det bara är en enda del.

Trötta föräldrar
Små barn (och även ungdomar) kan ha en otrolig energi som de behöver få utlopp för. Allt för ofta inser de inte själv att det vore betydligt bättre om de går ut och springer av sig än att de gör det inomhus. Med flera barn som jagar varandra över hela lägenheten blir många föräldrar otroligt trötta av ljudnivå och deras uppenbarligen aldrig sinande energi.

Troligtvis var det en av dessa föräldrar som tänkte ut idén att skapa en jumpsuit för barn. De lanserade dem under det så totalt missvisande namnet jumpsuit då detta anspelar på att det är en hopp- och lekdräkt. Men de som haft en på sig en av dessa vet att det är precis tvärtom. Med ett extremt löst åtsittande klädesplagg som dessutom hänger ner väldigt mycket i grenen är det riktigt svårt att springa fort. Välj därtill en dräkt som även täcker fötterna, med det underbart hala tyget, så är det inte många barn som rör sig lika fort där hemma. De som gör det kommer snart ligga platt som en pannkaka på golvet.

Om det var några föräldrar som låg bakom mysdräkten så är det förståeligt att de inte vill gå ut med det – vem vill vara känd för den som uppfunnit dräkten som sänker barnens leklust….